Bij rugpijn is de aanschaf van de juiste bureaustoel essentieel. Langdurig zitten in een ongemakkelijke of slecht zittende stoel kan pijn veroorzaken of verergeren, dus het is belangrijk een stoel te kiezen die ondersteuning en comfort biedt. Maar hoe kies je de juiste bureaustoel uit? Het aanbod is immers enorm. In deze blog helpen we je graag op weg.

De juiste zithouding

Voordat we tips geven over bureaustoelen die geschikt zijn bij rugklachten staan we graag eerst even stil bij zithouding. Met een goede zithouding pak je het probleem namelijk aan bij de kern. Ook een ergonomische stoel zal namelijk slechts een beperkt effect hebben wanneer je zithouding slecht is. Als je met een gebogen rug, ingezakte schouders en een hangende nek zit belast je je ruggengraat en nek extra. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je je bewust wordt van je houding en hier mee aan de slag gaat; zorg dat je recht in je stoel zit met je volledige rug tegen de rugleuning en je schouders en nek recht.

NPR 1813

Bij rugklachten is het aan te raden een bureaustoel te kopen die voldoet aan de NPR 1813 norm. De NPR 1813 norm voor bureaustoelen is een Nederlandse aanvulling op de Europese normen NEN-EN-1335 en 527. Deze normen zeggen iets over de benodigde maatvoering en instelbaarheid van bureaustoel voor de gemiddelde Europeaan. De gemiddelde Nederlander heeft echter andere lichaamsmaten dan de gemiddelde Europeaan, dus is de Nederlandse Praktijk Richtlijn NPR 1813 opgesteld voor ergonomische bureaustoelen. Een NPR 1813 bureaustoel voldoet aan de volgende maatvoeringen:

  • Zithoogte is verstelbaar tussen de 41 en 55 cm;
  • Zitdiepte is verstelbaar tussen 38 en 48 cm;
  • Diepte van de zitting bedraagt minimaal 44 cm;
  • Hoogte van de rugleuning bedraagt minimaal 37 cm;
  • Lengte van de armleggers bedraagt minimaal 15 cm;
  • Breedte van de armleggers bedraagt minimaal 5 cm;
  • Hoogte armlegger is verstelbaar tussen 20 en 30 cm;
  • Armleggers zijn minstens 20 cm van de voorzijde van de zitting af geplaatst.

Waar op letten?

Bij het kiezen van een stoel die geschikt is voor mensen met rugpijn zijn er een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Het eerste waar je op moet letten is lendensteun. Een goede stoel moet de natuurlijke kromming van je onderrug ondersteunen en moet verstelbaar zijn, zodat je de meest comfortabele positie kunt vinden. Als je stoel geen lendensteun biedt, kun je overwegen een apart lendenkussen of een lendensteunkussen te kopen.

De tweede factor om rekening mee te houden is het materiaal van de stoel. Zoek een stoel met een ademende stof die warmte en zweet niet vasthoudt. Sommige stoelen zijn ook voorzien van verkoelende gelkussens of rugleuningen van gaas voor extra comfort.

Test de stoel als het kan ook uit voordat je hem koopt. Ga er minstens 15 minuten in zitten om er zeker van te zijn dat hij comfortabel en ondersteunend is. Als je nog steeds niet zeker bent, probeer dan een paar verschillende modellen tot je er een vindt die voor je werkt. 

Het kopen van een bureaustoel met de juiste eigenschappen kan rugpijn helpen verminderen of elimineren. Let op houding, lendensteun, materiaal, mobiliteit en testen voordat je tot aanschaf overgaat. Het is een investering die zich op de lange termijn kan terugbetalen.

Dit ga je ook leuk vinden

Comments are closed.