Welke rechtsvorm kiezen voor je bedrijf?
Het is een belangrijke beslissing voor iedere ondernemer: welke rechtsvorm kies je voor je bedrijf? Het antwoord is afhankelijk van je persoonlijke situatie en je bedrijfsdoelen. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, lichten we in deze blog de verschillende rechtsvormen voor je uit.
Eenmanszaak
Het starten van een eenmanszaak is een interessante optie voor mensen die een eigen bedrijf willen opzetten. Een eenmanszaak is een eenvoudige rechtsvorm waarin één persoon alle verantwoordelijkheid draagt voor het bedrijf. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het starten van een eenmanszaak.
Ten eerste is de oprichting van een eenmanszaak relatief eenvoudig. Er is geen officiële registratie nodig, wat betekent dat de kosten relatief laag zijn. Bovendien is het mogelijk om als eenmanszaak te beginnen zonder dat je naar een advocaat of notaris hoeft te gaan. Daarnaast hebben eenmanszaken veel flexibiliteit. De enige persoon die verantwoordelijk is voor de zaak, is de eigenaar. Dit betekent dat de eigenaar de vrijheid heeft om zelf beslissingen te nemen over het bedrijf. De eigenaar is ook vrij om zoveel of zo weinig tijd te besteden aan het bedrijf als hij of zij wil. Dit betekent echter ook dat de eigenaar volledig aansprakelijk is.
VOF
Daarnaast is er de vennootschap onder firma (VOF). Deze rechtsvorm is geschikt voor bedrijven met meerdere eigenaren. Een voordeel van de VOF is het gemak. Er bestaat maar één verplichting: je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel en je hoeft niet te beschikken over een minimum kapitaal. Ook hoef je niet naar de notaris. Daarnaast kan de VOF ook leiden tot belastingvoordeel waarbij alle zakenpartners beschikken over dezelfde aftrekposten als zelfstandigen. Bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek, de mkb-vrijstelling en de startersaftrek.
Er zijn ook enkele nadelen waarmee rekening gehouden moet worden. De belangrijkste is de aansprakelijkheid. Als zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak weet je dat je persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden. Maar in de VOF gaat dit nog wat verder. In deze constructie word je ook afgerekend op de schulden gemaakt door je zakenpartner.
BV
Ook de besloten vennootschap, de BV, heeft zo zijn voordelen:
- De BV is een rechtsvorm met een beperkte aansprakelijkheid;
- Je betaalt slechts 16,5 of 25% belasting over de winst van je BV;
- Je kunt uw eigendommen en financiële risico’s verdelen over meerdere BV’s via een holding;
- Het verplichte startkapitaal is slechts 1 eurocent;
- Met een BV maak je een professionele indruk;
- Je kunt nieuwe investeerders aantrekken via aandelen.
De BV heeft echter, net als alle andere rechtsvormen, ook enkele nadelen. Met name het gemis van enkele belastingvoordelen. Een eenmanszaak kan namelijk beroep doen op de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-winstvrijstelling Het kan dus vanuit een fiscaal oogpunt verstandiger zijn om te kiezen voor een eenmanszaak of VOF als de verwachte winst beperkt is.
Het is belangrijk dat je de verschillende rechtsvormen goed begrijpt voordat je een keuze maakt. Het is eventueel verstandig om advies in te winnen van een professioneel bedrijfsjurist of boekhouder om er zeker van te zijn dat je de beste rechtsvorm kiest voor jouw situatie.