Zakelijk een auto leasen is een ideaal alternatief voor het kopen van een auto. Het is een relatief toegankelijke manier om aan een nieuwe auto of een hoogwaardige occasion te komen. Het is echter belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de verschillende mogelijkheden die er zijn om een auto zakelijk te leasen. 

Er is de afgelopen jaren een sterke stijging in het aantal Nederlanders dat zakelijk een auto leaset. Een veel voorkomende opvatting is dat je eigenaar van een bedrijf moet zijn om zakelijk te kunnen leasen. Er rijden bijvoorbeeld veel ZZP’ers en eigenaren van MKB-bedrijven in een zakelijke leaseauto. Je hoeft echter geen bedrijf op jouw naam te hebben staan om zakelijk te kunnen leasen. Wanneer je werkgever de mogelijkheid biedt kun je ook als werknemer zakelijk een auto leasen. Hieronder volgen de mogelijkheden op gebied van zakelijk leasen.

Operational lease

Wanneer je kiest voor operational lease, ‘huur’ je een auto van een leasemaatschappij. Je koopt de auto dus niet zelf en bent dan ook niet de eigenaar van de auto. Dit is meestal ook niet het geval wanneer het leasecontract ten einde loopt, tenzij je overeenkomt de auto over te nemen voor het resterende bedrag. Om gebruik te mogen maken van de auto, betaal je maandelijks een vast bedrag aan de leasepartij. Meestal is dit bedrag een all-in bedrag, waaronder ook onderhoudskosten vallen. Dit maakt leasen erg aantrekkelijk: je kunt niet voor onverwachte kosten komen te staan. 

Financial lease

Wil je één of meerdere auto’s leasen en ook daadwerkelijk als eigenaar van de auto op papier staan? Overweeg dan financial lease, waarbij de bank of een leasebedrijf de auto voor je koopt en je deze over een bepaalde termijn kunt afbetalen. Financial Lease is een leasevorm waarmee je een auto aan kunt schaffen voor je onderneming. De aankoopsom wordt door de leasepartij gefinancierd, dus blijft deze in dit geval onderpand. Je hoeft de auto niet in één keer terug te betalen maar in maandtermijnen. Hierdoor houd je ruimte voor andere investeringen in je bedrijf.

Waar moet je op letten?

Als je eenmaal een leasecontract hebt gevonden dat bij je past is het belangrijk dat je goed naar de kleine lettertjes kijkt. Kijk bijvoorbeeld goed naar de voorwaarden voor het opzeggen van het contract en de bijbehorende kosten. Ook is het goed om de verzekeringen te controleren en te zien of er aanvullende dekkingen worden aangeboden zoals een reisverzekering of pechhulp.

Als je eenmaal een auto hebt gevonden die je wilt leasen is het belangrijk om te weten dat je een aantal documenten moet voorleggen. Zo moet je bijvoorbeeld een kopie van je identiteitskaart en een bewijs van inkomen voorleggen aan de leasemaatschappij.

Is zakelijk leasen verstandig?

Zakelijk leasen kan verstandig zijn wanneer je de maandelijkse lasten goed doorberekent. Wanneer je zeker weet dat je de maandlasten kunt dragen zou het kunnen dat het feit dat je geen aanschafkosten hoeft te betalen zakelijk leasen een verstandige optie maken. Zeker in combinatie met dat de onderhoudskosten voor het leasebedrijf zijn en dat je de kosten van je winst mag aftrekken, kan het erg aantrekkelijk zijn om zakelijk te leasen. Wanneer je flexibel wilt zijn kun je ook voor shortlease gaan, waarbij het leasecontract van korte duur is.

Dit ga je ook leuk vinden

Comments are closed.