Tegenwoordig worden elektrische auto’s steeds populairder. Meer mensen hebben interesse in een elektrische auto en gaan een elektrische auto rijden. Als je een elektrische auto hebt, moet je deze regelmatig opladen. Hiervoor heb je thuis een laadpaal nodig waaraan je jouw elektrische auto kunt opladen. Is mijn huis geschikt voor een laadpaal? In deze blog vertellen we waar jouw huis aan moet voldoen en of je zelf een laadpaal voor thuis kunt kopen en kunt aansluiten.

Zijn alle huizen geschikt voor het gebruik van een laadpaal?

Niet alle huizen zijn van nature geschikt voor de installatie van een laadpaal voor elektrische voertuigen. In de meeste gevallen kunnen er wel diverse aanpassingen worden gedaan zodat het wel mogelijk is om een laadpaal te gebruiken. Hieronder een aantal factoren die belangrijk zijn bij het gebruik en installeren van een laadpaal bij jezelf thuis.

 • Parkeerplek

Is mijn huis geschikt voor een laadpaal? Voor het gebruik van een laadpaal is het handig om een parkeerplek te hebben naast je huis waar een laadpaal geïnstalleerd kan worden. Als je altijd op straat parkeert, kan het lastig zijn om een laadpaal te installeren. Het is dus van belang om een parkeerplek te hebben waar je vlak bij een laadpaal kunt installeren.

 • Elektrische capaciteit

Om een laadpaal te ondersteunen, moet er genoeg elektrische capaciteit zijn. Vaak hebben laadpalen een stroomsterkte van 16A of 32A nodig om goed te werken. Als het elektrische systeem in het huis niet genoeg capaciteit heeft, moeten er upgrades komen waar kosten aan zijn verbonden.

 • Toestemming en regelgeving

Je mag niet zomaar een laadpaal plaatsen, ook niet op eigen terrein. Soms moet je toestemming krijgen van de gemeente en er is vaak een bepaalde regelgeving.

 • Kosten

Er zitten uiteraard kosten verbonden aan het installeren van een laadpaal. De prijzen zijn erg verschillend en kunnen variëren tussen de honderd en duizenden euro’s. Dit is afhankelijk van de elektrische infrastructuur van het huis. Als dit al goed zit kost het vrijwel niks, maar als er veel veranderd moet worden zal het wat geld gaan kosten. Soms heb je een vergunning nodig om het te installeren. Hieraan zitten ook kosten verbonden.

 • Type laadpaal

Is mijn huis geschikt voor een laadpaal? Dat is ook afhankelijk van je behoeften. Je kunt kiezen voor een normale laadpaal, AC-laden, of een snelle laadpaal, DC-laden. Dit is afhankelijk van je behoeften en ook van de elektrische capaciteit van het huis.

Kun je een laadpaal zelf aansluiten?

Ben je benieuwd of je zelf een laadpaal aan kunt sluiten? Het aansluiten van een laadpaal is niet een gemakkelijk klusje en moet dus uitgevoerd worden door een gekwalificeerde en gecertificeerde elektricien. Hiervoor zijn meerdere redenen. Ten eerste gaat het om de veiligheid. Er zijn risico’s verbonden aan het werken met elektrische bedrading en aansluitingen. Dit is vooral het geval bij hoogspanning systemen, wat het geval is bij laadpalen. Ten tweede regelgeving en voorschriften. Er zijn lokale voorschriften en regelgeving waaraan moet worden voldaan bij het installeren van laadpalen. Een gecertifieerde elektricien heeft kennis van deze voorschriften en kan ervoor zorgen dat de installatie aan alle wettelijke eisen voldoet. Ten derde vermogensbeheer. Het elektrische systeem van een laadpaal moet correct gedimensioneerd worden, zodat het systeem niet wordt overbelast. Een elektricien kan dit berekenen en het op basis daarvan goed instellen. Ten slotte de garantie en veiligheidsmaatregelen. Veel fabrikanten van laadpalen willen dat de installatie wordt gedaan door een erkende elektricien, zodat het goed gebeurt en de garantie kan worden behouden. Ook heeft een elektricien de juiste gereedschappen, apparatuur en beschermingsmiddelen om zo de installatie veilig uit te kunnen voeren.

Voordelen van elektrisch rijden

Is jouw huis geschikt voor een elektrische auto? Mooi! Elektrische auto’s hebben verschillende voordelen ten opzichte van benzine- of dieselauto’s.

Het meest belangrijke is de milieuvriendelijkheid van elektrische auto’s. Elektrische auto’s stoten geen schadelijke gassen uit en dit draagt bij aan een goede luchtkwaliteit en vermindering van broeikasgassen. Daarnaast is elektrisch rijden ook goedkoper. Elektriciteit is goedkoper dan het tanken van diesel en benzine. Wil je graag een rustige en aangename rijervaring? Kies dan ook voor een elektrische auto. Elektrische motoren zijn geruisloos en dit zorgt ervoor dat de auto’s vrij stil zijn.

De aanschaf van een elektrische auto is soms wel iets duurder, maar de bedrijfs- en onderhoudskosten zijn in vergelijking wat goedkoper. Dit zorgt ervoor dat het uiteindelijk goedkoper is om een elektrische auto te rijden. Ook biedt het rijden van een elektrische auto wat voordelen. Zo krijg je soms belastingvoordelen, subsidies of toegang tot gebieden met beperkt verkeer.

Populaire elektrische auto’s

Wil je echt graag elektrisch gaan rijden? Er is tegenwoordig steeds meer keuze in elektrische auto’s. Hieronder een lijstje met populaire elektrische auto’s.

 • Tesla Model 3

Dit is een compacte elektrische auto die bekendstaat om zijn hoge actieradius, autonome rijfuncties en toegankelijke prijs. Dit model is een van de meest verkochte elektrische auto’s ter wereld.

 • Tesla Model S

Dit model heeft ook een hoog actieradius, een opvallend design en high-performance varianten met opvallende acceleratie.

 • Tesla Model X

Dit is vooral een opvallend model met vleugeldeuren, een ruim interieur en geavanceerde technologie.

 • Nissan LEAF

De Nissan LEAF was een van de eerste betaalbare elektrische auto’s op de markt en is nog steeds populair door de prijs en een goed actieradius.

 • Chevrolet Bolt EV

Een compacte, elektrische hatchback met een ruim interieur en goed actieradius.

 • BMW i3

De BMW i3 is een elektrische stadsauto met een opvallend ontwerp. De auto beschikt over een optionele range extender die zorgt voor extra actieradius.

 • Hyundai Kona Electric

Dit model is een compacte SUV met een aantrekkelijke prijs en een groot actieradius waardoor het een populaire keuze is.

 • Audi e-tron

Dit model van Audi is een luxe, elektrische SUV met een stijlvolle uitstraling en een ruim interieur.

 • Porsche Taycan

De Porsche Taycan is een high-performance elektrische sportwagen met sportieve rijprestaties.

 • Ford Mustang Mach-E

Dit model combineert de iconische Mustang-style met elektrische aandrijving.

Wil je graag elektrisch rijden en thuis kunnen opladen? Neem dan contact op met professionals en kijk naar de mogelijkheden. Er is in ieder geval genoeg keuze aan elektrische auto’s. Naast de bovenstaande opties zijn er nog genoeg andere elektrische auto’s die een goede kwaliteit hebben en de voordelen van elektrisch rijden bieden.

Dit ga je ook leuk vinden

Comments are closed.